Pappersbruket

I ett litet samhälle i södra Dalarna ligger en gammal bruksort som idag lever med en historia om att varit en del av den svenska pappersindustrin. Sedan mitten av 1990-talet står det ståtliga bruket och förfaller då den industriella tillverkning i lokalerna lades ner i mitten av 1980-talet.

Bruket uppfördes 1897 som en sulfitfabrik och 1910 kompletterades den med en sulfitmassefabrik. Under 1930-talet kompletterades fabriken ytterligare och vart nu en fullskalig pappersfabrik och dess glansdagar startade under högkonjunkturen som följde efter krigsåren. Konkurrensen ökade dock under 60-talet och tillslut kunde inte pappersbruket hålla tempot mot de stora aktörerna då en modernisering skulle bli alltför dyr.

Torsdagen den 22 juni 1972 stoppades papperstillverkningen i bruket för alltid och en lång epok på pappersmarknaden var till ända.

Efter byggnadens glansdagar har diverse företag hållit till i lokalerna men en storhets tid och en storskalig industriell verksamhet kommer byggnaden inte få uppleva igen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s